Bylinné recepty,  KOUZLA PŘÍRODY

BEZ ČERNÝ a NEJLEPŠÍ BEZINKOVÝ LIKÉR

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.

Černý bez dodnes patří k nejpoužívanějším bylinám v lidovém léčitelství. Již od pradávna je tento léčivý keř ( – středně vysoký strom), opředen dlouhou řadou pověr.

-> lidé věřili a věří tomu, že v bezovém keři žije Bezová paní, královna, matka skřítků jménem Holda ( – nebo také Hulda, Holle či Hylde Moer)

-> vysazením keře poblíž vašeho domu, napomáhá klidnému chodu domácnosti

-> zavěšením bezu nad okna a dveře, zabráníte vstoupit zlu do vašeho domu

-> drží v bezpečné vzdálenosti zlé čarodějnice a blesky, tudíž je (byl) vnímán jako ochránce domu

-> ten, kdo bezový keř pokácí, toho zastihne velké neštěstí. Je-li pokácení opravdu nutné, musíte jej ( – ji, bohyni keře) v kleče odprosit modlitbou.

KVĚT – > nasládle vonící květ sbíráme od května do července. Květ se s oblibou používá při nachlazení a chřipce, úspěšně totiž snižuje horečku. Působí močopudně a vyvolává pocení. Nabízí také pomoc při problémech močových cest a ledvin.
Z květů připravujeme nejčastěji čaj, sirup, ocet a neméně známé kosmatice ( – obalované květy a následně smažené jako řízky)

PLOD – > vykukující plně zralé černé bobulky sbíráme od srpna do září, října. Již na začátku je nutné upozornit na to, že jsou bobulky bezu mírně jedovaté a vyvolávají průjem. Tudíž bezinky vždy při zpracování necháme projít varem nebo je usušíme. Sušíme nejprve na slunci, a dosoušíme umělým teplem do scvrknutí. Sušené bobulky naopak užíváme proti průjmu.
Plody bezu tiší bolest, působí pozitivně při trávicích problémech a nadýmání. Výrobky z bezu, nebo sušené plody nám pomáhají při migrénách a užíváme je jako protikřečový prostředek.

 

BEZINKOVÝ LIKÉR

Ingredience
( pro upřesnění, recept je uveden pro menší a větší množství likéru. Bezinky odměřujeme půllitrem, jako máme na píívo👌)
1l plodů bezu nebo 2l plodů bezu
1/2l vody nebo 1l vody
300-500g třtinového cukru nebo 500-800g ( – zde opravdu záleží na chuti)
1 vanilkový lusk ( – stačí pro menší i větší množství)
rum 0,5l nebo 1l

Postup
Plody bezu otrháme ze stonků, zde nám pomůže vidlička, tou to jde raz dva. Kuličky vložíme do hrnce a zalijeme uvedeným množstvím vody. Vše vaříme na mírném plamenu 20 minut a na závěr vše promačkáme šťouchadlem na brambory. Tím bezinky pustí zbytek šťávy. Necháme směs mírně vychladnout, přecedíme přes pláténko či čistou utěrku a pořádně vymačkáme. Vzniklou šťávu vrátíme do hrnce, přidáme uvedené množství cukru a vaříme 15 minut, dokud se cukr nerozpustí. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vložíme do šťávy a vaříme 5 minut. ( – po vychladnutí jej vyjmeme) Do vychlazené tekutiny přilijeme rum a slijeme do lahví. Uskladníme v lednici.

ZE STARÉHO HERBÁŘE
Naklásti listy s květem do peci teplé, lehnúti muož vodnatelný i dnavý na tom a potiti se, anebo vanu udělati a mejti se v ní. Vohřeje listy s květem, kolena i oteklinu obkládati teplým – vytahuje otok a bolesti krotí v něm.
Jan Černý, Knieha lékarska, kteráž slove herbář anebo zelinář, Norimberk 1517

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *