RECEPTY,  Sladké dobroty

BLACK FOREST CAKE aneb SCHWARZWALDSKÝ DORT

Ingredience:

Sypké
350g špaldové celozrnné mouky
155g třtinového cukru
4 PL holandského kakaa
2 ČL jedlé sody
1 ČL prášku do pečiva
špetka soli

Tekuté
350ml rostlinného mléka
160ml oleje
1 rozmixované broskev
2 ČL jablečného octu ( – je možné použít i obyčejný)
2 ČL vanilkového extraktu

Krém a dozdobení
2 šlehačky značky Soyatoo ( – jedna 300ml = zde kokosová, ovšem v nabídce naleznete také rýžovou a sójovou)
250g hořké čokolády
třešňová či višňová marmeláda
kompotované třešně či višně

Postup:
Ze sypkých a tekutých surovin vymícháme těsto bez hrudek. Vlijeme do vymazané formy ( – zde 23cm) a pečeme při 180°C 20-30 minut (- provedeme test špejlí). Pro takto vysoký dort, upečeme korpusy dva. Po vychladnutí každý korpus jednou podélně rozřízneme, tím nám vzniknout čtyři pláty korpusu.
Vychlazenou šlehačku vyjmeme z obalu a šleháme 2 minuty. Vznikne nám nadýchaný krém. Dle chuti ji můžeme osladit, ale myslím, že to není potřeba.
Na každý plát naneseme pěknou vrstvu marmelády, zhruba 3-4 lžíce. Rozetřeme část šlehačky a přiklopíme dalším plátem korpusu. Takto pokračujeme, dokud nám nezbyde poslední korpus.
Ten potřepeme pouze šlehačkou, nezapomínáme na boky. Jestliže nám zbyla šlehačka, můžeme dort dozdobit puckami, na které klademe třešně či višně.
Hořkou čokoládu najemno nasekáme. Boky a střed dortu posypeme čokoládou.
Dort necháme vychladit, nejlépe přes noc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *