RECEPTY,  Sladké dobroty

ČOKOLÁDOVÝ DORT S MALINOVOU CHIA MARMELÁDOU

Ingredience:
Suché:
75g celozrnné špaldové mouky
25g mletého kokosu
3 PL kakaa
50g třtinového cukru
1 ČL kypřícího prášku
½ ČL jedlé sody
špetka soli

Tekuté:
1 hrnek rostlinného mléka (- zde mandlové)
1 plechovka červených fazolí
1 PL citrónové šťávy
4 PL lněného semínka
2 PL kokosového oleje
2 PL medu/sirupu

Pro takto vysoký dort, je potřeba upéct korpusy dva!

Krém:
3 plechovky kokosového mléka
300g hořké vysokoprocentní čokolády (- zde 70%)
2 PL rumu (- nemusí být)

Marmeláda:
250g mražených či čerstvých malin ( – čerstvé rozmačkáme vidličkou)
3 PL chia semínek
1 PL vody
1-3 PL medu/sirupu ( – dle chuti)

Postup:
Plechovky kokosového mléka necháme nejlépe přes noc v lednici.
Tekuté suroviny společně s lněným semínkem a fazolemi rozmixujeme. ( – červené fazole důkladně propláchneme) Tuto směs vlijeme do smíchaných suchých surovin. Vymícháme husté těsto, které nalijeme do vymazané dortové formy. Pečeme při 180°C přibližně 20-25 minut. ( – provádíme test špejlí)
Během pečení rozpustíme ve vodní lázni čokoládu společně s tuhou částí kokosového mléka. Po vychladnutí necháme krém zatuhnout v lednici. ( – minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc).
Maliny s jednou lžíci vody rozvaříme na „kašičku“. Odstavíme z plotny, promícháme s chia a libovolným sladidlem. Necháme minimálně 1 hodinu odpočinout, chia semínka nabobtnají a vytvoří konzistenci marmelády.
Aby se nám s krémem dobře pracovalo, krátce jej prošleháme.
Jakmile je vše upečeno, vychlazeno, nachystáno, pustíme se do dotvoření dortu.
Na jeden plát korpusu naneseme všechnu marmeládu, rozprostřeme do stran a navrstvíme cca půlku celého krému. Přiklopíme druhým korpusem a zbytkem krému potřeme celý dort.
Dozdobíme dle fantazie. Zde dort zdobí plátky mandlí a na plátky nakrájené jahody. <3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *