RECEPTY,  Sladké dobroty

CUKETOVÝ PERNÍK

Díky cuketkám a špaldové mouce je perník vláčnost a nadýchanost sama.👌

Do tohoto receptu využijte nejlépe velké a přerostlé cukety ze zahrádky, obsahují spoustu vody. ❤️

Ingredience
3 hrnky nastrouhané velké cukety ( – nahrubo či najemno)
2 domácí vejce
3/4 hrnku oleje
1/2 – 1 hrnek medu či sirupu, lze dosladit také třtinovým cukrem nebo stevii
3 hrnky celozrnné špaldové mouky
3 PL holandského kakaa
1 kypřící prášek do perníku
1 ČL jedlé sody
1 ČL citronové kůry (- klidně sušené)
1 PL perníkového koření
2 PL chia semínek (- ale lze vynechat)
špetka soli

Postup
Cukety omyjeme a nastrouháme do velké mísy. (- vodu z ní ponecháme!, díky ní nemusíme přidávat do těsta žádné mléko) Nastrouhanou cuketu nejprve zamícháme společně s vejci, olejem, medem a semínky. Poté postupně přisypáváme suché suroviny a vše důkladně promícháme. Vznikne nám tekuté těsto, které vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Perník pečeme při 170-180°C cca 20-30 minut. Kolem 20 minuty již perník hlídáme a provádíme test špejlí.
Upečený perník dozdobíme dle libosti a chuti. = pomazat marmeládou či čokoládou, posypat třtinovým moučkovým cukrem atp.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *