Polévky,  RECEPTY

HRACHOVÁ POLÉVKA

Polévka, která jisto jistě patří na Štědrovečerní stůl.
Nevím jak vy, ale já se na Vánoce těším v jakékoli části roku. Touto polévkou si je alespoň trochu přiblížím.


Ingredience
250g žlutého půleného hrachu
1 velká cibule
1 velká mrkev
1 – 2 stroužky česneku ( – ale dělám i bez, a taky je výborná)
1,5l zeleninového vývaru
sůl, pepř a trocha majoránky na dochucení
2 PL oleje či veg másla ( – nebo kombinace obojího)

Postup
Hrách několikrát propláchneme pod čistou vodou.
Na rozpáleném oleji či másle dozlatova osmahneme cibulku, přihodíme nahrubo nastrouhanou mrkev a nakonec propláchnutý hrách. Vše zalijeme vodou či vývarem a na mírném plamenu vaříme. ( – 20 – 30 minut)
Jelikož je hrách půlený a loupaný, nemusíme polevku zahušťovat žádnou mouku. Vaříme tak dlouho, dokud se hrách „nerozpadne“ a nezahustí polévku sám.
Ovšem pokud se polévky nemůžeme dočkat, a je hrách zcela měkký, polovinu polévky rozmixujeme ponorným mixérem. Na závěr pouze dochutíme kořením, česnekem a můžeme podávat.

Krutóny připravíme tak jak jsme zvyklí. Libovolné množství pečiva nakrájíme na kostky a na trošce oleje osmahneme dokřupava. Lze je připravit také v troubě. – > Nakrájet, hodit na plech, zakapnout olejem a několikrát během pečení promíchat. Pečeme dokřupava.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *