Bylinné recepty,  KOUZLA PŘÍRODY

MÁTOVÝ SIRUP

Máta (Mentha) odstraňuje křeče, zvláště trávicího ústrojí. Podporuje funkci jater, slinivky a žlučníku. Účinkuje dezinfekčně, protiprůjmově a protirevmaticky. Tlumí nadýmání,
odvar působí protizánětlivě a svíravě. Mírně snižuje krevní tlak.

Ingredience:
3 -4 plné hrsti máty
2 velké citrony (nejlépe BIO)
2l vody ( – 1-2 cm vody nad mátou)
500 g třtinového cukru
1 lžička kyseliny citronové

Postup:
Do velkého hrnce nebo velké zavařovací sklenice vložíme nať máty.
Omyjeme a nakrájíme citróny. Pokud nemáme BIO citrony, je potřeba je předem očistit. = Citróny zalijeme 1,5 vody a přidáme 3 lžíce obyčejného octa, po 10 minutách citróny vytáhneme a lehce omyjeme studenou vodou.
Poté vše zalijeme vodou, překryjeme ubrouskem či utěrkou a necháme 24 hodin odpočívat.
Na druhý den přecedíme, vrátíme do velkého hrnce, vsypeme uvedené množství cukru a necháme projít varem.
Mícháme dokud se cukr nerozpustí, nakonec přidáváme kyselinu citrónovou .
Jakmile je vše rozpuštěno, přes trychtýř přelijeme sirup do připravených sklenic, uzavřeme a skladujeme.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *