Bylinné recepty,  KOUZLA PŘÍRODY

PAMPELIŠKOVÝ OLEJ, základ masti

aneb ZÁKLAD pampeliškové masti
(Pampeliška lékařská neboli Smetánka )

První údaje o využití pampelišky jako léčivky, nalezneme v herbářích již zpočátku novověku.
Spousta lidí smetánku považuje za nepříjemný plevel, a to je veliká škoda.
V celé této krásné bylince nalezneme léčivé látky.

KVĚT -> Z květů připravujeme medy, sirupy, oleje či masti. Správně připravený med může pomoci při nemocech dýchacích cest a při vykašlávání. Masti a oleje z pampelišek používáme na popraskané ruce, rty, unavenou pleť či nemocné klouby.

Olej z květů = Dvě hrsti či dvouhrstě květů necháme 2-3 dny zavadnout. Tímto se vypaří z květů přebytečné množství vody, díky niž by se olej mohl kazit. Květy zalijeme kvalitním za studena lisovaným olejem ( – olivový, mandlový, kokosový, meruňkový ) tak, aby byly všechny květy zcela ponořené. Sklenici zavíčkujeme, postavíme za okno na slunce, kde ji necháme 3-6 týdnů, nezapomínáme jednou denně protřepat. Po této době olej přecedíme přes utěrku, platénko či gázu, vymačkáme a vzniklý olej uchováme v tmavých lahvičkách.

STVOL a LIST -> Již známá bylinářka Maria Treben psala: „Dnes vím, že čerstvé stvoly, když jich denně sníme pět až šest v syrovém stavu, rychle pomáhají při chronickém zánětu jater (hepatitidě). Pomáhají i při cukrovce. Cukrovkáři by měli denně sníst až deset stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete.“
Listy můžeme skvěle zakomponovat do jakéhokoli salátu či smoothie, jsou zdrojem vitamínu C.

KOŘEN -> Je nejléčivější částí celé rostliny. Čaj z kořenů pročišťuje krev, má velmi dobrý vliv na játra, intenzivně detoxikuje organismus, napomáhá trávení, působí silně močopudně a čistí pleť od akné.
Kořen sbíráme brzy zjara (březen-duben) před rozkvětem rostliny nebo po odkvětu na podzim (říjen-listopad). Kořen ve správný čas opatrně vyryjeme ze země., ihned omyjeme a osušíme. Nakrájíme jej na malé kousky a usušíme. Sušíme buďto v sušičce, na dobře větrané půdě, venku ve stínu nebo v troubě (teplota ale nesmí překročit 50°C). Osobně vše nejraději suším v sítích na půdě. Dobře usušený kořen skladujeme v uzavíratelné nádobě a temnu.

Čaj z kořenů = 1 polévkovou lžíci sušených kořenů necháme přes noc louhovat v 250 ml studené vody. Ráno vše zahřejeme do varu  (- nevaříme!) a scedíme. Výluh z kořene popíjíme půl hodiny před snídaní a půl hodiny po snídani.

ZE STARÉHO HERBÁŘE
Na vrcholu lodyhy jsou zelená, chlupatá poupata, z nichž se rozvine krásný, žlutý, plný květ podoby pěkně vymalovaného slunce. Po uzrání mění se tento v jakousi pýřitou hlavičku, což je semeno; když toto pýří větrem jest odváto, zbývá samotná holá, okrouhlá bílá hlavička podoby mnišské pleši. Ženy mají obyčej mýti se pleškovou vodou v domnění, že dostanou jasné a hladké tváře.
Pietro Andrea Gregorio Matthioli, Herbář, Praha 1562

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *